20081105

Även Europa vill förändra saker och ting?

Spiegel ONLINE International beskriver i en artikel kallad Presidential Memo: Europe to Tell US that it Wants Cooperation att EU nu minsann har ett telefonnummer.

Henry Kissingers berömda kommentar att han inte visste vilket telefonnummer han skulle ringa om han ville tala med Europa skall tydligen inte längre gälla. Idag Sarkozy, i januari Topolanek etc.

Det rör sig om ett sex sidor långt PM där man betonar fyra punkter: 1) bättre kooperation mellan militära och civila insatser i Afghanistan; 2) intensifierad diplomati med Ryssland; 3) intensifierade förhandlingar om fred mellan Israel och Palestina där Europa skall ko-garantera en eventuell fred; och 4) en betoning på multilateralism i styrandet av världen och reformer i FN och IMF samt en expansion av G8.

Var denna plötsliga enhet mellan alla de 27 staterna i EU kommer från nämns inte i artikeln men det verkar inte som om det kommer att fungera friktionsfritt att bli av med koncepten "Det Nya Europa" och "Det Gamla Europa", speciellt med avseende på relationen med Ryssland.

Det skall bli intressant att se hur Obamas administration bemöter detta PM.

Inga kommentarer: