20081101

Schwarzenegger för McCain

Dick Erixon tar i sin blogg upp den viktiga händelse som ett stöd från Californiens guvernör Arnold Schwarzenegger innebär. Californien är ju den tyngsta delstaten och Schwarzenegger är ju därmed USAs ledare #2.

Schwarzenegger säger att han lämnade det socialistiska Europa för att man där hindrar individer att lyckas. Han misstänker att Obama är inne på denna socialistiska linje. Han säger:

"I left Europe four decades ago because socialism has killed opportunities there," Schwarzenegger said. ". . . Now Sen. Obama says he wants to pursue the same 'spread the wealth' ideas that Europe had decades ago."

För mig är denna pricip för friheten mycket viktig. Jan Björklund inför just nu viktiga förändringar i skolan som kommer att förbättra läget för individen i Sverige. Jag kommer ihåg hur nivåuppdelning av matematik klassen i gymnasiet inte var populärt. Det var fel att vissa individer skulle framstå som bättre än andra trots att resultatet blev att alla gynnades eftersom lärarkapacitet kunde ökas för de mindre begåvade studenterna. Detta är en farsot som kanske börjar att minska i Sverige i och med Alliansens framsteg.

För några år sedan publicerade Romano Prodi, då EU-kommissionens chef, en artikel i Le Monde, den franska dagstidningen, där han tog upp vad han kallade en katastrof. Detta var att det i Europa bara var 5 forskare per 1000 arbetare medan det i USA och Japan fanns 8 respektive 9 forskare per tusen arbetare.

Frågan är alltså om Obama vill införa förändringar som hotar det absolut viktigaste med USA. Landet där individuell succé applåderas och inte bedöms med misstänksamhet. Vi lever ju när allt kommer omkring i Jantelagens land: tro inte du är bättre än någon annan.

Noam Chomsky kallade USA "the greatest country on earth" och tog upp yttrandefriheten som ett positivt exempel. Jag vet att det finns problem med yttrandefrihet i Sverige i form av suppression av bloggare. Vi behöver bättra oss! Prodis data får inte gå från katastrof till något värre i dessa globaliseringsens tider. Det har vi inte råd med.

Inga kommentarer: