20081111

Sarkozy och SPD i en temporär allians mot Angela Merkel?

Jag kommenterade Nicolas Sarkozys tal inför Europaparlamentet där han föreslog att Euro-Klubben skulle bilda en "Ekonomiskt Regering" som komplement till EU.

I fredags tog Rolf Fredriksson vid SVT i Bryssel upp detta koncept klockan 21:00 på Aktuellt. Det kanske inte var så många som tittade på nyheter vid denna tidpunkt så det tål kanske att repeteras.

Fredriksson påpekade att Sarkozys, i andra ögons kanske något grandiosa planer, faktiskt sakta men säkert gör framsteg. Läser idag att Joschka Fischer, den förre utrikesministern i SPD regeringen, också är för en ekonomisk regering. Fredriksson poängterade att missnöje uppstått om att icke-Euro länder som Tjeckien och Sverige nu i finanskrisen skulle vara ledarnationer för EU. De var inte tillräckligt engagerade sade Sarkozy. Fredriksson trodde att någon form av Euro-Club skulle formeras under våren där troligtvis Sarkozy kommer vara ordförande. Detta med ett "Two-Speed Europe" har diskuterats i EU-kretsar under många år.

Sarkozy flirtar alltså med det tyska socialdemokratiska partiet med sin politik och detta kan ju ha betydelse för honom i maktkampen om EU:s ledarskap med Angela Merkel. Frank-Walter Steinmeier, tysklands utrikesminister, och SPDs kandidat för kanslerämbetet vid nästa års val, väntar i kulissen?

Gideon Rachman på FT.com diskuterar det troliga utfallet av mötet i USA den 15:e november. Initiativet för mötet var Sarkozys.

Addendum 12 november: Who is speaking for Europe?

Inga kommentarer: