20070621

Artificiellt Liv

Skapelsen kan förväntas ha ägt rum i tre diskreta steg. 1) The Big Bang skapar materian; 2) Den första cellen bildas; och 3) Ande-nätet bildas, dvs vårt tänkande etc begynner. På samma sätt som man kan diskutera Artificiell Intelligens och det fungerande tänkandet kan man tala om Artificiellt liv och minimalt liv.

Minimalt liv verkar kunna definieras som en samling av essentiella gener i bakteriella system där antalet gener är så litet som c:a 300. Sådana celler kan leva och fortplanta sig under normala odlingsbetingelser i laboratoriet.

När det mista antalet gener fastställts vill man försöka se om de går att härleda dem till de fylogenetiskt äldsta generna så att man kan postulera att det rör sig om ursprungsgener. Orsaken är att man vill postulera den potentiella förekomsten av en organism med ett RNA-genom och i så fall är det ju gott om RNA generna definierar samma protein/RNA som DNA generna i det minimala genomet.

Sedan upptäckten av så kallade ribozym, RNA bitar som verkar katalytiskt på RNA, på 1980talet har entusiasmen varit stor för att evolutionen startat i en RNA-värld. Problemet med denna hypotes är att större RNA är synnerligen labila och det är svårt att tänka sig att de uppstått i en icke-cellulär miljö.

Artificiellt liv däremot, kan definieras som själv-replikerande system på nano-nivån, dvs tusen ggr så små som en bakterie. Dansken Steen Rasmussen arbetar med dylika system i Los Alamos USA. Sådana system, om de kommer att fungera, har inga molekyler som liknar de som finns i de minimala livet.

Detta är viktigt att inse eftersom "the explanatory gap" forfarande finns kvar, dvs det saknas en förklaring till hur alla dessa stora fina biologiska molekyler har skapats.

Inga kommentarer: