20070616

Godhet?

Torgny Nordin skriver i gp.se/kultur om bristen på moral i samhället och exemplifierar med samma person som den skottske moralfilosofen Alasdair MacIntyre--en pliktuppfyllande järnvägstjänsteman som deklarerade tåg till Auschwitz.

MacIntyre, enligt Torgny Nordin, föreslår att vi bör utgå från kärndygderna integritet och beständighet. Med integritet menas att verkligen vara en och samma person i olika sammanhang och med beständighet att inte låta skiftande sociala sammanhang ändra inriktningen.

Torgny Nordin tycker att vi har blivit "ett alltmer självupptaget och lättkränkt folk; rädda för djuplodande diskussioner och ängsliga för drag, men lika fullt reptilsnabba i försvaret för våra personliga rättigheter...". Det verkar handla om "en växande oförmåga att kunna se, i betydelsen uppfatta, vad som i praktiken utgör en moralisk situation...".

Det rör sig kanske om Genovese syndromet. Folk skriker på hjälp men ingen bryr sig. Det blir då viktigt att förstå varför detta fenomen i så fall har blivt värre sedan slutet på sextiotalet något som sammanfaller med en sekularisering av samhället. Vad är det som orsakar blindheten för moraliska situationer?

Torgny Nordin varnar till slut för ett samhälle som "befordrar kamelontbeteende, servilitet, blind lydnad eller ansvarslöshet...". Det skulle i så fall finnas nya faktorer i samhället som snarare påverkar folk till ett apatiskt beteende än att det rör sig om en bristande förmåga att se. Kanske folk vandrar fram likt i en intern diktatur där minsta felsteg leder till ett likriktande nålstick? Ordet godhet får då en ny betydelse. Det gäller att våga ha integritet. Det gäller att våga leva i en demokrati.

Inga kommentarer: