20070608

The God Part of the Brain

Diskuterade andligheten som något naturligt mänskligt för några veckor sedan. Hittade en bok av Matthew Alper kallad The God Part of the Brain som representerar ett vetenskapligt resonerande runt frågan om där finns något kroppsligt bakom andligheten.

Mr Alper kommer fram till att andligheten är som han säger "hard-wired" i oss människor och hävdar därmed att det ligger något genetiskt bakom. Han hävdar vidare att evolutionen skapade andligheten för att den skulle kompensera oss för vår dödsångest.

Där finns tydligen studier på tvillingar som växt upp separerade som indikerar att genetiska faktorer är viktiga för andligheten. Boken publicerades först 1996 men har kommit ut i en nyutgåva från 2006. Den blir lite en kavalkad skriven av en "frustrerad ateist" för att använda författarens egna ord.

Resonemanget är typiskt på grund av att det inte tar upp möjligheten att en spirituell komponent kan finnas i hjärnan och att bortfall av hjärnvävnad skulle kunna innebära bortfall av denna andliga komponent tillsammans med vävnaden. Mr Alpers argument leder därför till en fyskialism.

För Mr Alper är det tydligen så att en genetisk andlighet leder till en virtuell Gudsbild. Gud existerar inte absolut utan är en mänsklig konstruktion i hjärnan. Formellt leder förstås inte slutsatsen att andlighet är genetiskt orsakad till att Gud inte finns. Själv tycker jag att det är rimligt att anta att en genetik ligger bakom andlighet men detta innebär ju inte att Gud inte existerar. Snarare tvärt om.

Boken andas en pessimism och när Mr Alper börjar citera Dr Dawkins och funderar över varför vi inte begår självmord med en gång tröttnade jag. Jag rekommenderar den inte.

Inga kommentarer: