20070602

Relativism II?

Brasilien, ett katolskt land med 190 miljoner invånare, kommer attt börja subventionera användandet av preventivmedel enligt en artikel i gp.se.

Vatikanen har inte kommenterat händelsen en men den måste betecknas som ett stort bakslag för Påven som nyligen besökte landet i hans första besök i Latinamerika. När allt kommer omkring representerar ju Brasilien nästan 20% av världens katoliker och beslutet kommer kanske att påverka andra Latinamerikanska länder i samma riktning.

Det talas väl kanske inte så mycket om användandet av preventivmedel i Europa men Italien har ju en av Europas lägsta nativiteter med bara 1.2-1.3 födda per två innevånare. Det finns ju bara en förklaring på detta fenomen. Ett utfall mot Brasilien måste ju i detta fall betecknas som en aggression mot landet till tonerna av hyckleri. Lula da Silva verkar vara en praktisk politiker.

Världen har en ett födelsetal på 20 födslar på 1000 innevånare, EU har 10. Brasilien ligger på 16 födslar per 1000 innevånare, Sverige har 10. Det bör dock noteras att USA har 14 födslar per 1000 innevånare. Mexico har 20 födslar, ett land där abort blev tillåten nyligen i huvudsaden och där Påven hotade med att excommunicera politiker som var för abort. Italien har 8.5 födslar per 1000 innevånare.

Man har också börjat diskutera att utföra en folkomröstning i Brasilien för en revidering av den gällande abortlagstiftningen från 1940. De senaste 60-70 årens framsteg inom vetenskapen som lett till den nuvarande synen på kontrollen av vår reproduktion i Västvärlden har i min bedömning kommit för att stanna. Det är dags att dra slutsatsen att det inte rör sig om en relativistisk tillfällighet i historien.

Inga kommentarer: