20070609

Livets ursprung

Bläddrade i en bok av Dr. Robert W. Godwin kallad One Cosmos under God. Den var rekommenderad av bloggen Kaffepaus och såg intressant ut.

Boken är organiserad i olika böcker: 1) Cosmogenesis; 2) Biogenesis; och 3) Psychogenesis. Dessa böcker harmonierar med mina existenser, materia, metaboliskt liv och mentalt liv.

Dr. Godwin anser att biologin ej kan reduceras till fysiken och en av orsakerna är att det är statistiskt omöjligt för livet att uppstå från den materiella världen. Han refererar till beräkningar som gjorts av matematiker där de kommer fram till att chansen ligger på c:a en på tio upphöjt till åttio. Matematisk omöjlighet anses gå vid en på tio upphöjt till femtio--fråga mig inte varför.

Själv har jag kommit fram till detta via biokemin och cellbiologin med 'gutfeeling'. Men det är ju styrkande att man når samma resultat via statistiska beräkningar på molekylarrörelser.

Dr. Godwin leverarade också de siffror jag efterlyste härförleden rörande åldern hos människan när hjärnans storlek passerar den av den vuxna schimpansen. Hjärnan växer från 400cc till 1000cc under det första året. Detta sker samtidigt med en massa plasticitet, dvs skapande och förstörelse av synapser. Schimpansens vuxna hjärna har volymen 450cc.

Själv har jag spekulerat om det mänskliga livet börjar vid det första leendet runt 1 till 2 månader vilket intressant nog tydligen sammanfaller med passagen av den vuxna schimpansens hjärnvolym. I vilket fall så når barnets hjärna mänsklig funktionell storlek under det första levnadsåret. Det finns intelligenta människor med hjärnor på 1000cc.

Homo erectus vandrade omkring på jorden med stenyxor i 1.5 miljoner år utan att tillsynes bli mer intelligenta. Dr. Godwin menade att detta redskap kanske inte var mer intressant än myrstacken och att människans psykogenes inte började förrän runt 40000 år sedan. Konsten uppkom. Han refererar till grottmålningar. Med andra ord ser inte Dr Godwin heller en gradvis övergång till intelligens.

"Natural selection simply cannot account for most of the traits and capabilities that suddenly arose in this virtual space, such as our profligate creativity, our love of music and art, our ethical capacity, our sense of humor, and a lingusitic ability that far surpasses mere survival needs."

1 kommentar:

Z sa...

Känner igen ID-folkets beteende hos Dawkins-folket.
Begår de inte precis samma misstag egentligen?

http://enklabloggen.blogspot.com/2007/06/id-o-dawkins-gr-samma-fel.html