20070625

Religion--både hot och resurs

Ola Sigurdson, docent i systematisk teologi vid Göteborgs Universitet, refererar och kommenterar på gp.se en bok av den tyske sociologen och filosofen Jürgen Habermas kallad Mellan naturalism och religion: filosofiska uppsatser.

Dr. Habermas har beskrivit sig som "religiöst omusikalisk" men har på senare tid förvånat sina beundrare med att säga "Kristendomen, och ingenting annat, är grunden för friheten, samvetet, de mänskliga rättigheterna och demokratin, grundmåtten för den västerländska civilisationen. Hittills har vi inget alternativ. Vi fortsätter att nutriera oss från denna källa. Allt annat är ett postmodernt pladder".

Dr. Habermas är optimistisk i avseendet att det publika rummet återfår sin betydelse i demokratin. Per Ericson visade på en artikel där intresset för kristendomen ökat på sistone. Bloggandet är väl ett exempel på en sådan faktor.

Den refererade boken handlar om hur "religion och politik skall tänkas tillsammans om målet är samhällelig fred och ömsesidig respekt för religiös och kulturell mångfald".

Inga kommentarer: