20070605

c

Ljusets hastighet är en konstant och och representerar hastigheten på elektromagnetisk strålning i vacuum. Jag finner det mycket irriterande att man ej kan färdas fortare. Att färdas lika fort med något som har en massa är faktiskt omöjligt det också.

Eftersom universum expanderar kommer galaxerna att försvinna bakom den synliga horisonten, dvs när de börjar färdas med ljusets hastighet. Vi blir ensamma, eller åtminstone kvar bland en grupp av galaxer kallad The Local Group. Det tar visserligen 100 miljarder år. Kan man färdas fortare än ljuset skulle vår depression inför denna tragedi kännas betydligt lättare.

Hur prioriterat är det att försöka färdas fortare än ljuset? Vi behöver ju detta för att kunna kolonisera beboeliga planeter. Det är väl som att svära i kyrkan att föreslå att det är lika prioriterat som att försöka göra något åt miljön. Vem vet det kanske är lättare?

Nu blir jag väl kritiserad för att vara fast i ett tillväxtparadigm. Jag lärde mig dock en gång att när gränsen för en civilisation slutar växa in i barbarernas rike börjar klockan klämta för civilisationens slut (Arnold J. Toynbee, A Study of History).

Wikipedia nivån är svår nog vad avser att färdas fortare än ljusets hastighet. Maskhål verkar mest lockande. Det vill säga en slags genvägar i rymden. Det skulle ju inte räcka ändå. Det finns ju stjärnor på millioner ljusårs avstånd. 10-100 miljoner ggr snabbare tack. Här krävs ordentliga framsteg. Något klart revolutionärt.

Tacka vet jag hyperspace från Star Wars trilogin. Tanken med densamma är tydligen att det kan gå fortare i ett annat medium... hittills okänt tyvärr. Tänk vad lätt det är att formulera målet att skaffa ett snabbare fortskaffningsmedel.

Inga kommentarer: