20070613

Dessa oförklarade fenomen

Jag spekulerade om andligheten på den cellulära nivån för ett tag sedan när jag diskuterade biologiska symmetrier. Vad jag kallar bio-nätet skulle kunna vara involverat i en dylik andlighet.

Det finns faktiskt belägg för sådan andlighet i djurs beteende. När en flock fåglar eller ett stim fiskar rör sig likt en organism.

Dr. Rupert Sheldrake har skrivit en bok kallad Dogs That Know When Their Owners Are Coming Home: and other unexplained powers of animals.

Man kan läsa om Dr. Sheldrake i wikipedia eller på hans hemsida. Han började som biokemist inom växtutvecklingen men har sedan börjat söka kunskap åt det metafysiska och paranormala hållet.

I sin bok exemplifierar han ett oförklarat fenomen i beteendet av ett stim fiskar som attackeras av en predator som han grupperar under titeln "animal-to-animal telepathy". Beteendet kallas "flash expansion" och innebär att fiskarna rör sig iväg från attackområdet under en så kort tid som 20ms. Denna tid är för kort för en reaktion via öga till muskel.

Det som sker betyder att varje fisk måste i förväg veta vart den skall simma och också vart de omgivande fiskarna skall simma. På något sätt länkas tydligen denna information in i bio-nätets funktion.

Snabbfilmning av fåglar som flyger i flock visar på samma fenomen. Rörelserna i flocken är inte helt simultana utan börjar i en fågel eller i en liten grupp av fåglar och rör sig sedan i en våg ut i flocken i en hastighet av 15ms från fågel till fågel. Samma fåglar tog 38ms på sig i en "startle reaction" efter en fotoblixt. Med andra ord så måste rörelserna koordineras utan att sinnesorganen används som i fallet med fiskarna.

Vän av ordning frågar sig hur denna telepati eller andlighet koordineras med bio-nätets aktivitet och därmed kroppens normala funktion. Det är naturligtvis också intressant att fråga sig om någon "symmetrisk" funktion förekommer i den mänskliga andligheten. Någon form av social intuition. Tankens flykt? Det är ju också intressant var denna observerade funktion befinner sig. Djurens avstånd till varandra är kanske viktigt?

Dr. Sheldrake tolkar fenomenet som varandes ett fältfenomen som passar in på hans teori rörande "morphic fields".

4 kommentarer:

Linux_is_next sa...

Om man inte vet vad man är; hur kan man då peka på vad som är fel och rätt?

Henrik Olofsson sa...

Att reaktionstiden i en pågående eller förväntad rörelse eller aktivitet är kortare än reaktionstiden för "kallstart" är tyvärr inte ett bevis för närvaron av andlighet eller telepati. En 100-meterssprinter har betydligt längre responstid om du smäller av startpistolen när han sitter hemma i sin soffa och tittar på tv, än om han står i startblocken. Det betyder inte att han har telepatisk kontakt med startern.

iprefertobeanonymous sa...

Tror snarare att djurens reaktioner är så snabba och koordinerade för att det ligger i deras gener. Det kommer naturligt för vissa fiskar att simma i stim. Lika naturligt kommer det sig för dem hur man ska navigera ifall de blir anfallna (t.ex.).

Swedish Research sa...

Det här många "mystiska" extra förmågor som uppstår när man är hotad. Mycket beror väl på att adrenalin m.m. drar upp aktiviteten och startar samarbeten mellan delar av hjärnan som normalt inte har något med vandra att göra.