20070608

The God Gene

Läste en bok till om andlighetens genetik kallad The God Gene: how faith is hardwired into our genes av Dr Dean Hamer. Dr. Hamer är själv en genetiker som specialiserat sig på beteenden som cigarettrökning och fiskade fram en liten andlighetsstudie ur en jobbrelaterad studie på NIH. Hans chefer hade tydligen tyckt att han skulle vänta tills han var pensionerad med att publicera.

Han använde sig av en personlighetsvariabel kallad "self-transcendance" framarbetad av en forskare vid namn Dr Cloninger, en katolik. Med hjälp av densamma kunde han sannolikgöra att det rörde sig om andlig genetik och till och med föreslå en gen inblandad i monoaminsystemet. Själv trodde han att det förmodligen rör sig om ett flertal gener. Peronlighetsanalysen som användes är lite snäv och omfattar inte hela andlighetsbegreppet.

Dr Hamer publicerade en trevare initialt med sina resultat och fick två typer av svar i mejlen: 1) att han var en determinstisk reduktionist utan andlig sensitivitet; och 2) att det minsann inte finns någon gen för andlighet--bara en för dumhet och att han då själv hade en dylik. Det görs nog inte mycket regelrätt forskning i denna riktning kan man förmoda.

Med andra ord så finns där då en unik studie förutom tvillingstudierna som sannolikgör att andlighet är en ärftlig variabel. Boken publicerades 2004. Dr Hamer refererade också till Dr Dawkins som tydligen själv inte tror att andlighet har med gener att göra.

Skall man bemöta kritik på andlighet och religiositet där det hävdas att de mer eller mindre skall utrotas så är det ju essentiellt at ha kunskapen att det faktiskt inte går.

Avslutningsvis kan jag nämna att Dr Hamer håller sig väldigt neutral men avslutar boken med ett för kristna lite pessimistiskt budskap "in the win/lose debate between science and faith". Det är kanske så det känns inom vetenskapen, "en religion", som den predikas av Dr Dawkins enligt Dr Hamer. The God Gene är ett bättre köp än Mr Alpers bok The God Part of the Brain.

Inga kommentarer: