20080702

Dödsstraffet?

Ulf Bjereld diskuterar vad han kallar det barbariska dödsstraffet i ett inlägg häromdagen. Frågan är alltså om EU har en poäng på USA genom att det är mer civiliserat utan dödsstraffet?

Själv är jag emot dödstraffet efter att ha tagit mig en funderare på saken härom året. Konsulterar man Wikipedia anges följande orsaker mot dödsstraffet:

"Opponents of capital punishment argue that it has led to the execution of wrongfully convicted, that it discriminates against minorities and the poor, that it does not deter criminals more than life imprisonment, that it encourages a "culture of violence", that it is more expensive than life imprisonment, and that it violates human rights."

Påven Johannes Paulus II hävdade att vi lever i en "dödskultur". Det är väl framför allt aborterna som sticker katolikerna i ögonen men även eutanasin. Jag är emot eutanasin men acccepterar aborter, eftersom jag inte tror att livet börjar vid befruktningen, men det är jag relativt ensam om.

Talar man om det barbariska dödsstraffet säger Benedictus XVI förmodligen att svenskarna är barbariska nog med sitt aborterande. Bjereld menade att Reinfeldt skulle tala med Bush om dödsstraffet då han blir EU-president men då kan ju Bush kontra med att han är emot abort.

Bush skulle förmodligen t.o.m trumfa situationen med att säga att han är emot dödande av "innocent life". Dödsstraffet är ju bara för mördare.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hur kan man mena att livet inte börjar vid konceptionen? Hela det genetiska programmet finns där, och den och den fundamentalt opåverkbara körningen av detsamma är igång. Ståndpunkten är bara helt obegriplig.

Däremot kan man ev. hävda att människovärdet kommer senare.