20080701

Sveriges Politiska Position?


Jag frågade mig var alliansens väljare och socialdemokraterna befinner sig på gradienterna av klassisk liberalism och socialdemokrati och ritade ovanstående naiva figur. Med andra ord, vilken politik vill man se omkring sig?
Det är förmodligen rimligt att tro att Alliansens väljare uppskattar en politik som befinner sig till vänster i bilden och att de representerar den vänstra delen av normalfördelningskurvan med heldragen linje.
Kanske skall man använda populationskurvan med streckad linje i stället för Sveriges befolkning? Den stämmer bättre med den kritik som Alliansen har fått att de tycks föra en rätt så socialdemokratisk politik. På Political Compass sajten ligger Sveriges Regering 2008 i origo, dvs längst till vänster av de européiska regeringarna.
En figur som ovan skulle i så fall förklara det storslagna slagsmålet om de så kallade mittenväljarna. De två populationerna delas ju i så fall där det är flest väljare.
Ett annat sätt att se på problemet är att den heldragna populationen är "alliansarna" och den streckade "sossarna". I detta fall skulle det finnas ett mindre antal väljare som kan tänka sig att rösta i båda lägren.
Är det någon som vet hur homogen Sveriges befolkning är med avseende på politiska åsikter?
Den "borgerliga själ" som Kaffepaus efterfrågar borde representeras av den lilla del av populationssvansen som når ut till vänsterkanten av figuren, dvs 100% Klassisk Liberalism. Med andra ord så existerar personer med detta önskemål knappt i Sverige.

1 kommentar:

Kaffepaus sa...

Jag tror det finns en "frihetstörst" och en ganska sund skepsis mot "överheten" hos Svenska folket. Många vill sköta sig själva och bli lämnade ifred. Man vill värna om sin familj, jobba och göra rätt för sig och slippa krångel och höga skatter.

Borgerligheten behöver inte bli 100% klassiskt liberala (även om det skulle uppskattas av mig personligen, så skulle det troligen vara dålig taktik), men de kanske kunde sluta upp med att vara 99% socialistiska och bli en endaste liten procent klassiskt liberala?

Idéer är på riktigt, och de har betydelse. Ur den liberala idéhistorian och traditionen kan man hitta sin själ, om man vill.

Jag tror dessutom att de svenskar jag beskrev ovan skulle uppskatta det, och de är de svenskarna jag bryr mig om. De som inte ställer upp på de villkoren har jag inte mycket till övers för.