20080717

Statsbyggnad

Baserat på erfarenhet från Irak och Afghanistan har State Department i USA nu skapat en ny institution--Civilian Stabilization Initiative med den så kallade Civilian Response Corps.

Engagemang i så kallade "Failing nations", nationer som brutit samman, kommer att vara något som USA måste ha i framtiden, vare sig de vill eller inte, som Condoleezza Rice uttryckte sig. Det behövs en institution som tar över efter armén har gjort sitt huvudarbete eller som en direkt hjälp till en nation i kris.

USA har haft med den neokonservativa idéologin en vilja att engagera sig och frigöra folk som har det väldigt svårt. Dylik intervention i en stats egna angelägenheter är något som skiljer de fria demokratierna från auktoritära stater som Ryssland och Kina som nu senast t.ex. lade in sina veton i FNs säkerhetsråd för att stoppa sanktioner mot Robert Mugabe i Zimbabwe.

Civilian Response corps agerar enligt tre principer:

1. En aktiv komponent bestående av 250 experter som kan mobiliseras snabbt för att förhindra att kaos utbryter.

2. Man vill också träna upp till 2000 "stand-by"-personer. Detta skulle vara läkare, advokater, ingenjörer och agronomer samt polismän och administratörer. Dessa personer är vitala för stabilisering och rekonstruktion.

3. Man vill också skapa en reserv-corps för projektet.

President Bush har gjort en förfrågan till Kongressen på $249m i 2009 års budget för projektet.

1 kommentar:

Anonym sa...

Så ädelt. Men vad det handlar om är imperialism, man vill lägga rabarberna på oljan. Den "nykonservativa" ideologin tjänar som täckmantel för ett materiellt egenintresse. Karl Marx håller minsann än i dag.