20080709

Vill EU försvara sig?

Det vill dom nog... men frågan är om de vill låta USA vara med. Enligt EU barometern vill 78% av européerna (EU27) inte att man skall dela utrikespolitiken med USA. I Tyskland är siffran hela 91% och i Tjeckien 82%. Tjeckiens premiärminister Mirek Topolanek menade dock att man inte skulle göra om misstaget att inte acceptera Marshallhjälpen.

Det skall bli intressant att se om den nyvunna insikten att FRA spanar på Rysslands internettrafik i Sverige kommer att potentiera missnöjet mot lagen? I Sverige vill 86% av befolkningen att utrikespolitiken skall skilja sig från den i USA.

Därför kan man läsa ut att det finns en viss misstro till att bygga en missilsköld...nästan samma dag som Iran testskjuter sina missiler som kan nå åtminstone till Israel. Det börjar närma sig Saddams stil. Han sköt ju SCUD missiler på Israel.

Ryssland är ju emot systemet i Tjeckien de säger:

“We will be forced to react not with diplomatic, but with military-technical methods,” the Russian Foreign Ministry said in a statement.

Kanske går det att relatera höjningar oljepriset till aggressiva uttalanden i Västpressen och det är därför Ryssarna hotar oss på detta vis. I vilket fall är det otrevligt. Det är viktigt att komma ihåg att Putin för inte så länge sedan, på deras minnesdag för vinsten över nazisterna, Segerns Dag den 9 maj, insinuerade att man skulle behöva vinna igen!? I år började man paradera med sina fallossymboler på Röda Torget igen.

Källor:
Russia threatens military response to US missile defens deal.
Iran says it testfired missiles.
US and Czech Republic sign agreement on missile shield.
USA: Ryssland vill skrämma européer.

Inga kommentarer: