20080702

Eventuellt medlemskap för Turkiet i EU

Turkiet söker ju medlemskap i EU men detta är ett kontroversiellt ämne eftersom ett medlemskap skulle signifikant förändra EUs sammansättning när 70m sunnimuslimer blir medlemmar. Detta skulle kulturellt och socialt vara en för stor belastning. Jag diskuterade detta i ett tidigare inlägg.

Nu har Turkiets chefsåklagare agerat mot AK partiet och man riskerar att partiet kommer att läggas ned. Ett av huvudargumenten är att kvinnor inte skall få bära schal på huvudet på universitetet.

"I tisdags grep polisen 21 personer som ett led i en utredning av ett skugglikt, ultranationalistiskt och sekulärt nätverk." DN.se har denna information som för mig verkar mycket olik den kommande från en stat som skulle kunna vara en del av Europa.

EU har förfasats över att något dylikt kan hända ett parti som har stöd av 47% av folket och vad detta visar är att Turkiet är långt ifrån en situation där de kan gå med i EU inom tio år som det talats om.

Ett annat argument mot Turkiskt medlemskap är den kontroversiella Artikel 301 i Turkiets brottsbalk där man förbjuder folk att förolämpa turkiskheten. För att bli mer EU-vänlig modifierades paragrafen nyligen men frågan är hur effektivt detta kommer att bli. Denna arkaiska paragraf togs ju inte bort... utan modifierades.

Den 30 april 2008 gjorde det Turkiska parlamentet följande ändringar:

1. i frasen "förolämpa turkiskheten" ändrades 'turkiskhet' till 'den Turkiska Nationen'
2. man kräver nu tillåtelse från justitieministern för att starta en process
3. maximistraffet togs ned från 3 till 2 år

Källor:
DN.se
timesonline.co.uk
timesonline.co.uk

Inga kommentarer: