20080707

Vad kan man lita på i EU?

Eurobarometern 68 förvånar mig och avslöjar en aberration i det sätt folk relaterar sig till myndigheterna. Vad som är mest slående är varför inte media basunerar ut denna synnerligen viktiga information?

I EU litar folk genomsnittligt mest på militären (71%) följt av konsumentrådgivnings-organisationer (65%), polisen (64%), FN (53%), nationella legala systemet (47%), religiösa institutioner (46%), fackföreningar (39%), det nationella parlamentet (35%), och politiska partier (18%!).

Föraktet för parlament och regeringar är störst längs Ryska gränsen och dessa länder litar i stället på EU som myndighet enligt Eubarometern.

I Sverige litar (41%) på regeringen, (57%) på riksdagen, (63%) på det legala systemet, (25%) på politiska partier. (75%) litar på konsumentrådgivnings-organisationer och (71%) litar på FN vilket är mer än vad som är vanligt nere på kontinenten.

I Tyskland respektive England är samma siffror: regeringen (40%) och (30%), parlamentet (41%) och (34%), det legala systemet (59%) och (49%), och politiska partier (18%) och (15%).

Vad som är intressant att notera är att Englands regering, parlament och politiska partier är signifikant mindre betrodda än sina motsvarigheter i Sverige, med Tyskland på en intermediär position.

Jag har förstått att det finns ett politikerförakt från media i Sverige men jag trodde inte detta var så utbrett. Min slutsats måste bli att något har ersatt denna funktion i samhället. Folk organiserar sig på andra sätt. Knappast tyr de sig allihop till Håkan Syrén?

Med dessa siffror i tankarna är inte USAs låga presidentstöd och stöd för kongressen så märkvärdiga.

Inga kommentarer: