20080721

Obama och EU

En diskussion om hur folk bör ta ställning till EU relativt USA dyker upp titt och tätt på de internationella sidorna, nu senast på timesonlines.co.uk av Lord William Rees-Mogg kallad "The Europhiles are not the future, Mr Obama".

Rees-Mogg säger att Obama på sin resa i Europa inte kommer att möta många euroskeptiker, mer än David Cameron och Gordon Brown som röstade ner EMU som finansminister.

Själv har jag beslutat mig för att stå bakom ett EU som skall integreras vidare till ett Europas Förenta Stater. EU har sin lösning på problemen och blir kommissionen oredlig kan den röstas ned via EU parlamentet. Indirektare än så är inte EUs demokrati.

Rees-Mogg påstår att det generellt är så att amerikanska presidenter och amerikaner är för vidare EU integrering. Han tror dock att de med tiden kommer att inse att ett sådant EU inte blir speciellt pålitligt.

Det intressanta är kanske att ett strategiskt självständigt EU blir mest pålitligt bland de maktcetra som uppstår för närvarande och att detta är ett mycket viktigt faktum. EU blir inte på allvar förrän strategin kommer med i bilden.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Bevare oss milde Gud för Europas Förenta Stater.

Ju större land, ju mindre demokrati.

Det är egentligen självklart.

Kaffepaus sa...

Kraxpelax,
är du verkligen säker på det? Min uppfattning är att USAs demokrati är mycket vitalare än de flesta andra länders.

Är det inte snarare en fråga om hur de demokratiska systemen ser ut, än om hur stora länderna är?

Flera olika nivåer av makten, personval och livligare gräsrötter, för att nämna de stora skillnaderna mellan t ex USA och Sveriges demokrati.