20080728

Och nu är det dags att skapa européer

Bronislaw Geremek dog onödigt tidigt i en trafikolycka vid 76 års ålder. Många har skrivit dösrunor för denne begåvade man. Så även The Economist, July 26th 2008 sidan 86.

Ursprungligen en akademiker, en historiker, blev han politiker för att han valde att kämpa, en "fighter". Han insisterade att "den intellektuella måste vara engagerad". "Vi kämpar för rätten att tänka".

Det är fascinerande att läsa om hans kamp. Han fick spendera tid i fängelse innan järnridån föll. Sedermera kunde han utbrista då Polen blivit en medlem i EU att "Vi har skapat ett Europa", "nu måste vi skapa européer".

Jag talar av egen erfarenhet och jag skulle vilja betona vikten av att kämpa för rätten att tänka. Jag skulle vilja höra FRA-lags motståndarnas avgrundsbröl om det visade sig att det gick att förhindra att folk kan tänka. En virtuell giljotin på 2000talet.

Prodi-kommissionen publicerade i Le Monde, två gånger, om chockerande data som jämförde EU med USA och Japan. Antalet forskare per tusen arbetare. EU hade 5 medan USA och Japan hade 8 respektive 9. Prodi kallade detta en katastrof i sin artikel.

Det går inte att nog betona vikten av att när man nu försöker "skapa" européer att de också blir fria i tanken.

Inga kommentarer: