20080707

Europeiskheten?

Ett sätt att förstå bättre vad europeiskheten innebär är att ställa frågan: Tycker du att beslut skall fattas på EU nivå snarare än av nationella myndigheter?

Då svarar i % på EU nivå, när det gäller Vetenskaplig och teknologisk forskning (71%), Skydda miljön (71%) och intressant nog Försvar och utrikespolitik (64%). Detta enligt EU barometern 69.

När det gäller Hälsovård, Utbildning, Socialtjänst, Skatter och Pensioner så tycker bara mellan 25-35% att besluten skall fattas på EU nivå.

Att 64% vill ha en EU nivå Utrikespolitik och försvar tyder ju på att Lissabonfördraget egentligen är föredraget. Man vill sätta ett ansikte på EU med en president och en "utrikesminister".

Majoriteten har ju också den rätta inställningen för att göra EU kompetitivt i världen vad avser forskningen. Ekonomin anser dock bara 47% skall beslutas på EU nivå så här saknas en global kompetitivitets uppfattning. Man kan undra varför det skiljer sig mellan utrikespolitik och forskning relativt ekonomi?

Det är väl också anmärkningsvärt att Utbildningen anses vara lokal när den egentligen är starkt knuten till forskningen och den globala kompetitiviteten. Kan det vara så att den är förankrad i det nationella språket och att den halkar efter på detta sätt?

Inga kommentarer: