20080717

Framtida selektion av ledare?

Som en uppföljning av mitt tankeexperiment där det var möjligt att utan kablar se vad folk tänker är det möjligt att spekulera i om det då skulle vara möjligt att selektera ledare baserat på vederbörandes tankeverksamhet.

Skulle man kunna får en bättre värld än den vi lever i om "sundhet" i tankarna var ett nytt kriterium för våra ledare? Man skulle öppna ett nytt forskningsfält.

Det skulle i så fall innebära att det är svårt att bilda sig en uppfattning om en persons moral genom att prata med vederbörande och observera vilka gärningar som utförs. Är det lätt att säga att tankeanalys 100% av tiden skulle leda till att man verkligen bättre fick reda på karaktären hos en person?

För det första är det ju ett ganska resurskrävande arbete. Det krävs ju minst ett treskift av personer som arbetar med den framtida ledaren och dessa personer måste ju rimligtvis vara på den framtida ledarens nivå.

Med andra ord hur viktig kommer en sådan dyr verksamhet att vara för att finslipa selektionen som rimligtvis måste inledas med att man på vanligt maner utröner om en person har ledaregenskaper eller inte.

Hur goda är egentligen de "härskardjur" som våra ledare idag kanske representerar? Det kan ju vara så att vi har fel slags ledare idag och att mänskligheten skulle nå en ny nivå om en godare, eller åtminstone bättre typ, av ledare kunde genereras.

Normalt sett skulle en analys av beteendet hos bra ledare "in action" vara på sin plats. Det är kanske där man får börja. Vilken information använder sig en bra ledare av när vederbörande gör något bra och när de gör något dåligt. Ett incitament för utbildningen i allmänhet. Hur tänker dom...eller reagerar de bara?

Behaviorismen vs. Kognitiv vetenskap och socialpsykologi? Storfräsare eller kommunikatörer?

Någonting säger mig att om en teknologi som läser tankar blev uppfunnen skulle ett forskningsfält approximativt enligt ovan initieras. Kognitiv vetenskap började ersätta behaviorismen under 1970talet vilket innebär att psykologin är redo.

Vad tror Ni? Blir det bra eller dåligt? Kanske som Anders Rasmussen diskuterar i sitt inlägg om Platos Republiken. Man väljer tidigt om en person skall bli politiker eller läkare.

1 kommentar:

Anonym sa...

Mycket intressant uppslag. Jag tror vi närmar oss en vetenskapsnivå där det liberala paradigmet kan börja överges till förmån för centralstyrning. För selektion av ledare finns det redan ett skarpt instrument, jag syftar på intelligenstestet WAISIII. Man borde t ex kräva att alla riksdagsmän ligger över runt plus en standardavvikelse på denna. Problemet med vårt samhälle beror till stor del på att beslutsfattarna är för dumma.