20080731

Kadima: i den magiska centern

"It's a disenchantment with two utopias: with the left-wing utopia of peace and harmony, and with the right-wing utopia of greater Israel by blood and fire," says Yaron Ezrahi, a political science professor at Hebrew University.

Kadima partiet, där ordet betyder "framåt", som blev det största partiet i Knesset 2006 med 29 av 120 platser, grundades av Ariel Sharon som en förutsättning för att Israel skulle förbli en Judisk stat och en Demokrati. Shimon Peres, från Labour, gick dock med i partiet och blev President.

Ehud Olmert, premiärminstern i Kadima, har nu aviserat att han ämnar avgå vilket skulle ske i september om det inte blir nyval eftersom Likuds Netanyahu hävdar att det inte bara är Olmert som är korrupt utan hela Kadima. Likud är mest trolig efterföljare enligt sonderingar.

Höger-centerpartierna har ju blivit populära i Europa också. Det är kanske här man finner flest anhängare nuförtiden. Därför vore det ju allvarligt om Kadima förlorade regeringsmakten vid ett nyval som skulle ske i början på 2009.

Den mest spännande efterföljaren på premiärministerpositionen är "Mrs Clean", Tzipi Livni, tidigare Mossad-agent och advokat, som inför förhandlingarna med Palestinierna hävdar att:

"In order for us to be a democratic and a Jewish state, in the long run, we'll have to give away some of the land,"

Både Gordon Brown och Nicolas Sarkozy poängterade vikten av detta vid sina besök nyligen.

Ja Olmert hade tydligen rekordet i låga opinionssiffror, ensiffriga, så det är inte bara Gordon Brown och Labourpartiet och George W. Bush som är impopulära. Enligt EU-barometern är det bara 15% av Storbritanniens medborgare som har tillit till politiska partier. Om regeringen i Israel ombildas skall det bli intressant att se vad för siffror Tzipi Livni eller Shaul Mofaz får. Folk är griniga av någon anledning.

Inga kommentarer: