20080715

Personlig integritet?

Johan Norberg skriver en underhållande artikel i Expressen på kultursidorna kallad "Bakom Masken". Följande citat frestade mig till att göra ett tankeexperiment:

"Inte ett enda av de argument som ministrarna har framfört för FRA-lagen den sista tiden utesluter en fortsättning där den personliga integriteten monteras ned fullständigt."

Nu är det ju så att ett lands underrättelsetjänst och säkerhetspolis sysslar med nya, hemliga tekniker. Allmänheten är helt enkelt inte informerad och kommer aldrig att vara informerad.

Vad händer då när man bland de hemliga teknologierna finner en som kan analysera tänkandet hos en person. Detta skulle kunna vara den fortsättning som Norberg talar om. Den personliga integriteten försvinner totalt. Precis som när radion kom kunde vissa sända meddelanden något som sedan expanderade till allmänheten.

Det blir bara en ny teknologi som förflyttar mänskligheten till en ny position. Din värste fiende kan avlyssna din dator. Varför skulle inte myndigheterna kunna göra det samma? När din värste fiende kan analysera ditt tänkande är det ju bara bra om myndigheterna kan göra detsamma...såvida du inte är en brottsling.

Det mest intressanta är kanske att fråga sig om man är mindre fri när allmänheten kan läsa ens tankar. Det skulle nog bli ganska besvärligt att tänka ett tag...innan man blivit van. Sedan tänker man nog som vanligt. En del kanske undviker allt för många stygga tankar i fortsättningen men frågan är hur mycket denna utveckling egentligen skulle komma att förändra mänsklighetens tänkande.

Intressant nog skulle den hemliga instans som kunnat läsa tankar testa folk med avseende på hur mycket de ljuger. Om de tänker goda tankar eller är allmänt besvärliga. Det kommer dock bara att gå tills teknologin blev allmänt känd. Sedan hade alla samma möjligheter att förställa sig.

Hur går det då med den politiska friheten som Norberg hävdar försvinner i och med FRA-lagen, även om så vitt jag förstått det hela timat tidigare? Problemet är att bara vissa kan se vad du tänker. Så länge detta pågår är friheten inskränkt. Och man behöver inga kablar för att se vad du tänker. När den nya, hemliga teknologin blir allmänt känd försvinner problemet.

Politisk frihet försvinner inte om myndigheterna kan avlyssna din dator utan den försvinnar när din värste fiende, som vanligen verkligen inte är staten, kan läsa dina emejl. Din värste fiende har dock kunnat läsa dina emejl före diskussionen om FRA-lagen.

Icke-anarkistiska personer som vill bilda ett nytt parti i Sverige kan göra detta. Med eller utan FRA-lagen. Problemet med att starta ett nytt parti är att det är väldigt svårt att mönstra den kompetens som skulle regera bättre än nuvarande regeringsdugliga partier.

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra synpunkter. Att analysera den observerade personens tänkande är för övrigt just vad en effektiv underrättelsetjänst behöver kunna göra.