20080729

FRA-frågan: kampen mellan liberaler och siloviker?

Jag diskuterade möjligheten till kontamination från den Ryska politiken till den Svenska och tanken slog mig om debatten i FRA-frågan skulle kunna vara liknande den maktkamp som finns i Ryssland mellan liberaler och så kallade siloviker. Vad jag förstår så ligger liberalerna under i denna kamp.

Nyfiken som jag är så undrar jag vad uttrycket "partipiskan" betyder? Detta som fick vissa riksdagsledamöter att ändra sig.

Liberalerna i FRA-frågan har ju presenterat sig rätt tydligt men finns det siloviker också i Sverige? Ordet stammar från Ryskans ord för kraft. En artikel i The Economist, The Making of a neo-KGB State, beskriver hur de uppstått i Ryssland. Tydligen finns det inga nuförtiden som säger nej till silovikerna, det är folk från säkerhetstjänsterna ledda av Putin.

Detta att det inte skulle gå att säga nej till silovikerna är speciellt olycksbådande eftersom det betyder användande av våld eller hot om våld. Fascism är ju något som de Svenske ser ner på.

Silovikerna enligt Wikipedia vill ju ha en stark stat. Kanske som socialisterna i Sverige? Det skall dock sägas att de också nämnde FBI, som just fyllt 100 år, som en silovikliknande organisation. Dvs de hade haft för mycket inflytande för sin representation under Edgar Hoover.

Frågan är vilken effekt det skulle få på debatten om det blev känt att diskussionen om FRA gällde just en kamp mellan liberaler och siloviker? Blir det en supression från silovikernas skrämsel eller en kraftigare reaktion än den som nu timade?

Det är också intressant att fråga sig om Obamamanians hopp, denna lite svårförklarande effekt i Europa, kan tänkas ha att göra med mindre inflytande från siloviker. En slags FRA-debatt i Tyskland?

Ligger skilladen i demokrati mellan Sverige och Ryssland i toleransen hos silovikerna?

Inga kommentarer: