20080730

McCain sätter tummen på kärnproblemet

För att NATO skall vara meningsfullt innebär detta att ansvarsfulla medlemmar deltager på samma villkor. Angela Merkel sade till Obama att Tyskland inte skulle skicka fler trupper till Afghanistan. Obamas tal, trots att det skulle ha varit i "tough love" anda, innehöll inte detta krav. Det hade jag förväntat mig. Tydligen skiljer sig McCain från Obama i detta avseende. Det skulle vara en mycket stor policyförändring om Republikanerna inte hade detta krav.

Jag har inte följt diskussionen om McCainomics och Obamanomics speciellt noga men enligt en rapport så funderar McCain på ett frihandelsavtal med Europa, som ett tillägg till det Nordamerikanska NAFTA. Obama har ju varit negativ till frihandel och detta har varit kanske den viktigaste skillnaden mellan de två kandidaterna.

Ett frihandelsavtal med EU samtidigt som strategiska relationer förekommer mellan USA och huvudaktörerna är kanske en realitet som skulle kunna innebära början till en Trans-Atlantisk Union. Kanske är detta kontra den utveckling som den typiska européen vill se, om man får tro EU-barometern. EU är för denne stort nog. Så länge som det är mer som förenar USA och EU än som skiljer dem åt kanske en framtida union inte är omöjlig. En union där man bygger vidare på det bästa från båda världar?

1 kommentar:

Anonym sa...

Förlåt, jag har nu läst din artikel flera gånger, och jag kan inte se att du egentligen säger någonting.