20080415

Afghanistan i ett perspektiv

Läste ett sammandrag om läget i Afghanistan från ett möte Condoleezza Rice hade i sin hemstat Alabama på Air University, Maxwell-Gunter Air Force Base.

Den amerikanska utrikesministern jämför situationen i Afghanistan och Irak med kampen mot kommunismen som tog över 40 år där man initialt mötte problem som att 46% respektive 45% röstade på kommunisterna i Italien och Frankrike 1946. Sedermera vann man dock det kalla kriget mot en 5 miljoner stark armé, 30000 kärnvapenspetsar och en domän som sträcker sig över 12 tidszoner. Ekonomin i cancersvulsten fungerade inte som man hade insett.

Det är alltså en fråga om att tro på sina principer och på den Västerländska civilisationens värderingar. Det är en fråga om att tro på något stort.

Dr. Rice sade:

"Detta är den känsla med vilken man måste möta denna nya historiska förändring och transformation därför att utmaningar som de vi möter idag och de vi mötte vid slutet av andra världskriget kan endast överkommas med optimismen från kraften i våra principer och värderingar. När jag satt bredvid delegaterna från Polen, Ungern, Tjeckien och de Baltiska staterna vid NATO-mötet i Lettland 2006, så tänkte jag att om jag hade sagt 1946 att det skulle vara ett NATO-möte i Lettland 2006 hade de trott att jag var galen."

Dr. Rice har fördelen av att kunna använda sig av kunskaperna om att det har varit ett kallt krig när hon förklarar den nuvarande situationen i Afghanistan. I Sverige publicerades det ett dokument nyligen där man påvisade brister i kunskaperna om kommunismens brott. De som är emot en kampanj från Forum för Levande Historia där man påminner om riskerna under det kalla kriget vill förhindra att de nuvarande utmaningarna för vår säkerhet kan förklaras på ett effektivt sätt.

Dr. Rice gör bedömningen att det kan komma att ta 10-20-30 år att nå målet med att ha demokratiserat länderna i fråga för att nå säkerhet och därmed välfärd för deras befolkningar.

Inga kommentarer: