20080411

Briefing på Irak/Iran frågorna?

Läste om den stundande konferensen på Irak som skall hållas i Stockholmstrakten den 29 maj i år på SvD.se. Carl Bildt informerar själv på en presskonferens om mötet från UD. Enligt Carl Bildts blogg var det FNs generalsekreterare Ban-Ki-moon som tog initiativet till konferensen.

På grund av det förbättrade säkerhetsläget i Irak anses det värdefullt att ha ett möte om bl.a. möjligheterna att etablera diplomatiska förbindelser med landet. FN skall också diskutera hur det kan bli möjligt att arbeta multilateralt med landets uppbyggnad.

Läste på lite grann och tänkte bara leverera dessa länkar för eventuellt intresserade.

Bush-administrationens slutsats lyder som följer (min översättning). Som jag förstår det gäller ungefär detsamma för vår egen säkerhet.

"Vinner vi kampen i Irak, för det oss närmare vårt viktigaste mål--att göra läget säkrare för amerikaner här hemma. Vinner vi i Irak, skulle det ge USA en ny partner med en växande ekonomi och ett demokratiskt politiskt system där sunniter, shiiter och kurder alla arbetar tillsammans för landets bästa. Det skulle visa för en observerande värld att "mainstream" araber förkastar al-Qaedas ideologi och att "mainstream" shiiter förkastar ideologin som Irans radikala regim har och skulle leverera ett historiskt slag mot den globala terroriströrelsen samtidigt som det blir ett bakslag för Iran.

Förlorar vi i Irak, skulle det förminska vår nations ställning, underminera nationens säkerhet, leda till stora förluster av liv samt öka hotet för ytterligare terroristattacker på vårt hemland. Förlorar vi i Irak, så kommer al Qaeda att får en kolossal propagandaseger och de skulle få säkra platser i Irak från vilka de kan attackera oss och våra allierade. Iran skulle fylla tomrummet och detta skulle göra Teherans radikala ledare djärvare och ge bränsle till deras ambitioner att dominera regionen. Talibanerna i Afghanistan och al-Qaeda i Pakistan skulle få ökat självförtroende."

För den som vill få en "briefing" av läget i mellanöstern så finns det en på BigThink.com. Dr. Vali Nasr, Professor i Internationell Politik på Tufts University och adjungerad på Council of Foreign Relations svarar på intressanta frågor. Ger en länk till en av de senaste kommentarerna här från den 4e februari 2008.

Council of Foreign Relations ger ut tidskriften Foreign Affairs och Vali Nasr har skrivit en informativ berättelse om Shiiternas frammarsch sommaren 2006 i just Foreign Affairs.

Inga kommentarer: