20080429

Amerikas Exceptionalism

Krönikan Lexington i The Economists senaste nummer knyter an till Robert Kagans artikel om neokonservatismen som Dick Erixon lyfte fram härom dagen. Lexington var förövrigt den stad där de första skotten avlossades i den Amerikanska Revolutionen 1775!?

Man annonserar ett intresse att i USA diskutera vad man kallar den amerikanska exceptionalismen. Tre tankesmedjor analyserar i veckan en bok skriven på ämnet: "Understanding America: The Anatomy of an Exceptional Nation".

Lexington använder ordet "exceptionalism" snarare än neokonservatism som endast är förknippat med Republikanerna. Alla tre presidentkandidaterna McCain, Obama och Clinton är exceptionalister dvs de lyfter fram USA som "the indispensable nation".

Som Kagan poängterade går det inte att extirpera de senaste årens beslut som icke-amerikanska och tro att Amerika genuint skall förändras i och med valet. Vinner demokraterna, säger Lexington, blir USA liberalare men fortfarande amerikanskt. Man verkar inte signifikant konvergera med européerna.

Presidentvalet är allstå samtidigt en kandidatur för ledarskapsrollen i det trans-Atlantiska förbundet.

Enligt Lexington skall de tre tankesmedjorna diskutera om det är för sent att fortsätta exceptionalismen, förståelsen av densamma, likt Minervas Uggla, vishetens symbol, som enligt Hegel bara flyger om kvällen.

Lexington insinuerar alltså att USAs "moment" är över i historien. Själv tror jag inte detta men en ny fas är definitivt på väg som jag diskuterade då jag kommenterade en artikel i Foreign Affairs som beskrev den "Icke-polära" världsbilden.

Det kommer kanske att gå att få reda på vad The American Enterprise Institute, Brookings Institution och The Manhattan Institute kommer fram till i sina diskussioner?

Orsaken är att vägen via de internationella institutionerna inte är framkomliga. Ryssland och Kina blockerar återigen FNs säkerhetsråd. Till deras förtret, påstår Kagan, kommer en del av makten att förmedlas diffust, enligt en princip som ej delar det trans-Atlantiska samfundet.

Inga kommentarer: