20080423

Missiler på Röda Torget igen

Frågan är om det är Rysslands vapenskrammel som får européerna att börja använda kolkraft igen? Man tycker att Ryssland skulle kunna förse Europa med billig naturgas...för gammal vänskaps skull?

En artikel i The New York Times tar upp Italien som ett exempel då de kommer att öka kolets andel i energitillförseln från 14% till 33%.

Italien är dock inte ensam. Under de uppkommande fem åren kommer Europeiska länder att starta upp c:a 50 kolkraftverk. I USA kommer färre kolkraftverk än tidigare att tas i bruk till förmån för kärnkraftverk.

I Tyskland och Italien där man är emot nybyggnation av kärnkraftverk anser man att man inte har något val i dessa dagar där olje- och gas-priserna har gått upp så mycket.

Kolet blir tydligen billigare än oljan även om så kallade "permits to pollute" faktoreras in i Europa. Detta betyder nog att Indien, Kina och USA kommer att fortsätta använda sig av kolkraft. De har ju stora egna reserver som kommer att räcka längre än oljan och gasen. 200 år säger man.

Enligt artikel upprör detta miljörörelsen. Det blir inte lätt att nå högt uppställda mål för minskat koldioxidutsläpp. Det verkar finnas en "Clash of civilizations" mellan miljörörelsen och de som har ekonomiskt ansvar för produktionen av energi.

Inga kommentarer: