En senior ämbetsman i Vatikanen säger att USA samtidigt är en helt modern och djupt religös plats och att detta är unikt i världen. Han säger vidare att Påven vill försöka förstå hur de två variablerna kan samexistera.
25% av amerikanerna är katoliker och en tredjedel av dessa går i kyrkan regelbundet. Detta innebär att kyrkan är pluralistisk i USA och att den katolska kyrkan är i minoritet även om den representerar den tredje största kongregationen i den världsvida kyrkan.
Påven är dock generellt positiv till USA på grund av att han som 18 år gammal hamnade som krigsfånge i Tyskland, sitt hemland, i tre månader, och sedan fick bevittna uppbyggandet av Europa med USAs hjälp--en välgörenhetshandling.
Frågan är nu om Påven kommer att spela en liknande roll som den polskfödde Johannes Paulus II spelade med USA i kampen mot kommunismen på 1900talet, i tider då Islam just har passerat Katolicismen som den största världsreligionen, dvs med sympatier för Kriget mot Terrorismen även om han tidigare har markerat att han är emot "pre-emptive wars".
Påven har satt Amerikanska funktionärer som nummer 1 och nummer 3 i Troskongregationen vilket vittnar om hans uppfattning att USA kan vara det bästa stället att driva den mindre och mer "vibrerande" kyrkan som nu växer fram i en sekulariserad värld.
Källor: TIME Magazine 21 april 2008, The American Pope; Economist.com, 15 april 2008, The Pope in America.
Rätt om kongressen.
1 dag sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar