20080423

Vad kan Europa och USA lära sig av varandra?

De demografiska trenderna skiljer sig ganska mycket från varandra mellan USA och Europa.

USAs födelsetal är 40% högre än Europas och USA tar in immigranter i snabbare takt samtidigt som de integrerar dem bättre i samhället.

FNs befolkningsdivision spår att år 2025 kommer USAs befolkning att växa med 2.5m per år medan den Europeiska kommer att sjunka varje år. Medianåldern i USA kommer att vara 38 år medan den är 44 år i Europa.

USA kommer att ha en lägre andel av befolkningen över 65 år, 18% mot 21% för Europa. USA kommer att vara en av de få industriella länderna där befolkningen i arbetsför ålder ökar.

Detta betyder förstås att välfärdsstaten i Europa är hotad. Främlingsfientlighet och sjunkande befolkningstillväxt är inte parametrar som går bra ihop. Sverigedemokraterna respresenterar därför ett hot mot välfärden.

Hur mycket är språkförbistringen, ett straff från Gud?, "Förenade i mångfalden", EUs motto kan diskuteras, en orsak till främlingsfientlighet och integrationsbekymmer i Europa? Att kunna lära sig engelska och klara sig på detta kanske är mer motiverande. Det skulle ju förenkla immigrationen av utbildad arbetskraft som oftast kan engelska redan och därför lättare kan lära sig det inhemska språket i ett teoretiskt tvåspråkigt EU.

Vill man till exempel i Sverige locka till sig indiska ingenjörer, vilket kanske var avsikten med en indisk föreläsare på Statsministerkonferensen vid Riksgränsen nyligen och Carl Bildts invitation av den indiske nationelle säkerhetsrådgivaren på det Nordiska Ministerrådsmötet, så kan man komma ihåg att 3% av Indiens befolkning talar engelska--30m, lika många som halva Storbritannien.

Är främlingsfientlighet det allvarligaste hotet för EUs framtida utveckling och samexistens med USA? USA kan för övrigt komma att tvingas till en tvåspråkighet med spanska och engelska i en framtid på grund av invandring från Mexico och Sydamerika. Det har talats om en Clash of civilizations i USA mellan "hispanics" och de övriga. Canada är ju för övrigt redan tvåspråkigt.

Får vi en "clash" mellan den post-sovjetiska civilisationen och Europa eller kommer ryssarna att bli européer så småningom? Restaurationen av St Petersburg var ju en symbol för en sådan integrering enligt Putin men sedan har det gått lite trögt.

Källa: The Economist, 29 mars 2008, A special report on America and the world, s16.

Inga kommentarer: