20080424

Inte varit krig på 60 år

EU har en informationssida, EU--en överblick, där bilder blinkar förbi med allahanda klokheter.

En av dem säger att tack vare EU har det inte varit krig mellan medlemstaterna på 60 år.

Man väljer att starta klockan 1948, tydligen, men är detta verkligen sant ändå. Det låter som en slags frihetsdeklaration från USA.

Det är kanske bara för att påpeka, som Ove Bring, adjungerad professor på Försvarshögskolan, gjorde häromdagen, att den militära alliansen idag är en politisk allians med samma möjligheter.

Men vad kommer att hända med Ryssland, som är utanför EU-systemet med sina egna idiosynkrasier? Som till exempel att bråka i Georgien eller stänga av gasleveranser till Europa.

På ena sidan har de EU och Nordamerika med c:a $30000bn i GDP och på andra sidan Kina, Japan och Korea med kanske $16000bn. Med sina 140m innevånare har de en miljard i Väst och en och en halv miljard i Öst. Själv har de $2000bn i GDP och 12 tidzoner mark med mycket åtråvärda naturtillgångar. Man förstår varför de är lite nervösa.

Men varför väljer de att vara ensamma, en egen civilisation? Är det någon som vet varför de inte ville bli européer? De 127m Japanerna spelar ju baseball med "little league" och allt även om de har sin egen kultur kvar.

Kan Ryssland åstadkomma något själva nuförtiden utan goda relationer med Väst eller Öst eller kommer de att hamna på efterkälken?

Inga kommentarer: