20080406

Har EU-medlemmarna en Europeisk identitet?

Utan ett gemensamt språk kanske det inte finns någon EU identitet? Försökte ställa denna fråga in debattforumet Debate Europe.

Svaret var i riktning dagens ledare på gp.se med skillnaden att man tydligen inte kan nämna USA i diskussionerna. Det faktum att USA är en av förutsättningarna för att EU existerar är tabu.

Nu vet jag inte hur representativ den grupp aktiva personer på Debate Europe är. De är inte speciellt många. Ungefär en tiondel av sidvisningarna leder till en kommentar så det är dock fler som läser diskussionerna.

När frågan om en gemensam Europa-identitet ej rönte något intresse försökte jag med att identifieringen kanske snarare är i riktning med den av Västerländska Civilisationen.

Dock verkade inte detta vara intressant heller, förfärande nog. En Rumän negerade till och med att vederbörande tillhörde denna civilisation. Det är klart att engelska är ju det dominerande språket i denna civilisation med alla dessa utmärkta läroböcker på engelska som används på universiteten.

Det är kanske som Ove Bring sade en förskjutning av EU-identiteten, om denna verkligen finns, i riktning öster men å andra sidan kanske det snarare är så att förskjutningen går vidare åt väster och lämnar den postsovjetiska "civilisationen" efter sig om de inte vill ta del av västs skatter för sin utveckling.

Men stämingen var hård på forum Debate Europe. När jag argumenterade för en identitet som tillhörande den Västerländska Civilisationen blev jag indirekt kallad nazist. Detta påminde mig om den tidigare tyska justitieministern Herta Däubler-Gmelin, en socialdemokrat, som avgick 2002 efter en kommentar med nazistisk innebörd om USA.

Inga kommentarer: