20081029

75% av katolikerna i USA röstar på Demokraterna, dvs, för abort

En artikel i Los Angeles Times beskriver situationen i USA vad avser Katolikernas tillit till Påven. Abortfrågan är ju mycket central inom Katolicismen och borde rimligtvis styra folk till Republikanerna.

25% av Amerikanerna är Katoliker och ett telefonsamtal från Påven till prästerna skulle i teorin kunna avgöra vilken kandidat som vinner valet om abortfrågan var central. Dock har nationella sonderingar visat ett tag att trots att Katoliker personligen är emot abort så anser de att det skall vara legalt möjligt att göra abort i en utsträckning som andra kategorier i samhället.

Katolikerna styrs i detta fall av en dogm, en paragraf i katekesen, som hävdar att livet börjar i och med fusionen av spermien och ägget. Mänskligt liv, snarare än organiskt liv, börjar dock senare, dvs när hjärnan börjar fungera. Frågan är om mänskligt liv ens börjar in utero. Vilken debatt som helst visar dock att frågan är mycket komplicerad med en mängd psykologiska faktorer.

Abortfrågan enligt Påven är dock så viktig att han har antytt att kyrkan kan komma att kontraheras snarare än att han ger sig på denna punkt. Trots detta så röstar latinos, som står för 50% av alla Katoliker under 40 års ålder, för Demokraterna på grund av immigrationsfrågor och ekonomin.

Frågan är alltså i om Katolikerna i framtiden kommer att begränsas till de med de rätta tankarna? En mer begränsad skara.

Inga kommentarer: