20081027

Går det att säga det smarta partiet och det dumma partiet i USA?

Jag försöker intressera mig lite för det Amerikanska valet så här en vecka innan det går av stapeln. De verkar mer vetenskapliga i sin approach om man jämför med de Svenska valen.

Det går tydligen att dela in väljarkåren i smarta och dumma enligt en artikel på iht.com. Det Demokratiska partiet vinner väljarna i så kallade smarta städer, dvs, de städer som har flest personer med en College-examen. En College-examen motsvarar tre års universitetsstudier i Sverige åldersmässigt och 25% av Amerikanerna har en College-examen. Artikelförfattaren påpekar helt korrekt att man inte kan säga formellt att sådana städer är smartast bara för att de har flest examinerade.

Republikanerna svarar på denna utmaning med att säga att de vinner väljarna i de städer med störst tillväxt. George W Bush vann 97% av sådana orter 2004.

Vad är då folkets intelligens och vad är viktigast för landets utveckling? Det kan ju vara så att de Amerikaner bland Republikanerna som ger den största tillväxten också ser till att det finns intelligenta högutbildande för de sysslor de är bäst på. I så fall kan det ju tänkas kallas elitistiskt att som författaren gör tala om det smarta partiet och det dumma partiet?

Det verkar snarare som om partierna behöver varandra för att samhället skall fungera optimalt.

Inga kommentarer: