20081019

USA är för "demokratisk kapitalism"

Såg på CNN igår kväll när Nicolas Sarkozy och José Manuel Barroso kom på besök till George W Bush på Camp David. Man ämnade diskutera tillkomsten av ett möte på Amerikansk mark där finanskrisen diskuterades med många länder närvarande.

Bush poängterade att man i fortsättningen också skulle ha en "demokratisk kapitalism" i sitt anförande utanför helikoptern.

Sarkozy och Barroso däremot talade om en ny världsordning och det var bråttom. Det skulle besöka Kina också och jag undrar om man kan dra slutsatsen, pga Bushs definition på kapitalismen, att den Europeiska kapitalismen kanske är mer lik den Kinesiska än den Amerikanska?

Sarkozy sade att han hade mandat från Europas nationer, vilket man kan undra över. Han talade alltså för första gången med Europas röst. Detta gjorde han på Franska som CNN suddade och simultantolkade på Engelska. Barroso talade på Engelska. Brown, som på sistone hade gjort sig känd med sin och Storbritanniens finansiella lösning, var tydligen inte inbjuden.

Frågan är alltså vad finanskrisen egentligen är. Jag får känslan av att det rör sig om ett slags ställningskrig i etern om vilka regler som skall gälla globalt. "Systemregler"?

Inga kommentarer: