20081030

Kommer Obama att ta hem trupperna från Irak med en gång efter han blir vald?

Samantha Power på Carr Center for Human Rights Policy på Harvard Universitets Kennedy School of Government har vunnit ett Pulitzer Price för boken A Problem from Hell: America and the Age of Genocide, och var till mars 2008 en senior rådgivare till Barack Obamas kampanj.

Hon slutade på grund av att det verkade som om Obama skulle ändra sig på den känsliga punkten om att ta hem trupperna från Irak med en gång han blir vald enligt artikeln Who Will Help Shape McCain, Obama Foreign Policy? i Christian Science Monitor.

Detta inbillar jag mig är en synnerligen viktig punkt för många Obama fans i inte minst Sverige. Kommer detta att bli den första stora besvikelsen för dem som röstar på Obama?

Kan Obama ta hem trupperna med en gång eller använder han sig bara helt kallt av denna hypotetiska gärning som en morot för att fiska röster?

Detta är vad han säger just nu på sin hemsida:

"Immediately upon taking office, Obama will give his Secretary of Defense and military commanders a new mission in Iraq: successfully ending the war. The removal of our troops will be responsible and phased"

Ett avtal mellan USA och Irak är i görningen för att trupperna skall stanna tre år till. Admiral Michael Mullen, Ordföranden för the Joint Chiefs of Staff har varnat Irakierna för att inte skriva på. Det går inte att lämna just nu. De gillade inte tonen. Irakierna förhalar signaturen. Kanske på grund av att de tror att de kan bli av med USA tidigare om Obama vinner?

Varför slutade Samantha Power? Kanske var det för att hon enligt Wikipedia gifte sig i somras? I vilket fall är frågan om Obamas avsikter definierande.

Inga kommentarer: