Fareed Zakaria och Francis Fukuyama är båda väldigt kritiska mot USAs position i nuet. Zakaria menar att USA måste globalisera sig själv och måste lära sig att fungera i en värld som de inte kan dominera. Fukuyama menar att USAs rykte måste restaureras eller återuppfinnas.
Zakaria listar dock ett antal liknande perioder då USA blivit varse om analkande konkurrens men där de samlat sig och gått segrande ur striden.
Det första tillfället var när Sovjetunionen skickade upp Sputniken i oktober 1957. Denna händelse startade en rymdkapplöpning inom ramen för det kalla kriget.
Det andra tillfället var i början på 1970talet då höga oljepriser och långsam tillväxt tillfälligt övertygade Amerikanarna att Västeuropa och Saudi Arabien var de framtida stormakterna.
Den sista var i mitten på 1980talet då de trodde att Japan skulle teknologiskt och ekonomiskt dominera.
Nu är det Kina som frustrerar samt så kallade "sovereign wealthfunds". Själv har jag en känsla att man ganska drastiskt överdriver situationen till USAs nackdel för närvarande. Dessa finansiella kriser är ju något som kommer då och då med olika styrka. Det vore dock intressant om lärdom kunde dras så att en ny design på det globala finanssystemet kunde genereras.
Det är McCain och Palin som betonar vikten av att arbeta "across the aisle" för att lösa de problem i som finns med att generera breda kompetenta koalitioner.
Min fråga till Ylva Johansson (S): Har du inte misslyckats?
19 timmar sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar