En artikel på iht.com hävdar det följande: "Senator Barack Obama met Wednesday with a high-profile group of national security advisers and said that the next president should move the country "in a new direction, by sending a clear signal to the rest of the world that we are no longer about bluster and unilateralism and ideology.""
Vi är inte längre "blustering", "unilateralists" eller "ideologues" sade Obama. Därmed ursäktande sig för vad han tror Amerikanerna tros vara--anxious to please.
Jag satt ett bra tag och tittade på dessa ord för att försöka förstå vart Obama vill föra USA och vad det kommer att betyda för Sverige.
"blustering" översätts i min ordbok som att tala på ett högt, aggressivt och indignerat sätt med liten effekt på åhörarna. Jag tror inte man som Svensk kan hålla med Obama på denna karakteristik. Tvärt om så är mitt minne av Amerikaner från mina nästan 10 år i USA helt omvänt. De talar lågmält, vänligt och med hög effekt.
"unilateralists" anses USA vara främst i Irakkriget även om den så kallade "coalition of the willing" var på över 40 stater. Något som inte kommer att ändras är att FNs säkerhetsråd ofta blockerar aktioner vilket kan betyda att Obama inte kommer att ge sig in på någonting i utlandet militärt. Vad gör de då om Putin kör in i Polen eller Baltikum? Man kan inte få ett svar igenom säkerhetsrådet.
"ideologues" kan ju avse demokrati. Kanske vill Obama kunna konkurrera med Kina om att närma sig andra stater "no questions asked"? Ett rent företags approach à la Russie. Han kanske menar att han inte är neokonservativ. Det vill säga att han inte kommer att använda sig av USAs makt för att förbättra för olyckliga människor i andra länder, som t.ex. de som led under Saddam Hussein. I en av debatterna på TV svarade faktiskt Obama att han kan tänka sig att stoppa ett nytt Rwanda 1994.
En av de "high-profile security advisors" som nämndes ovan var Madeleine Albright som tillsammans med Colin Powell faktiskt var med och bombade Serbien för att få slut på etnisk rensning. Även om dessa personer inte kanske betraktade sig som neokonservativa så betedde de sig på samma vis.
Så vad är detta för en klar signal som skall föra USA i en ny riktning, egentligen. Obama vill tydligen göra Amerika superpragmatiskt. Pragmatiskt vad det ju redan innan. Om man inte kallar pragmatiskt för en ideologi som USA är känd för?
Min fråga till Ylva Johansson (S): Har du inte misslyckats?
19 timmar sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar