20081020

Oberoende väljare i USA och i Sverige?

Det verkar ju som om ett tvåpartisystem håller på att bildas i Sverige men man talar inte så mycket om det oberoende väljarblocket i Sverige som i USA. Leder USA den politiska utvecklingen eller är man mer avancerad i Sverige? Oberoende kandidater borde kunna dyka upp allt eftersom det politiska partierna förlorar medlemmar i Sverige?

Wikipedia anser att oberoende väljare i USA faller inom följande kategorier: 1) väljare som röstar på kandidater eller sakfrågor snarare än på en politisk ideologi eller partisanskhet; 2) en väljare som inte har en lång tids association med ett politiskt parti; 3) en väljare som byter parti mellan val; och 4) en väljare som själv beskriver sig som oberoende.

En artikel på wsj.com av John P Avlon kallad What independent voters want informerar att oberoende väljare är oftast ekonomiskt konservativa, socialt progressiva och för nationell säkerhet. 40% av "college undergraduates" anses vara oberoende och till skillnad från de Republikanska och Demokratiska partierna så är de i ökande. En oberoende presidentkandidat, Ross Perot, fick 1992 19% av rösterna.

Om man använder sig av Noam Chomskys enpartistatbegrepp, företagspartiet, så kanske de oberoende väljarna egentligen är dess medlemmar. 30 och 45åringar anses också vara post-ideologiska och pragmatiska. När folk sätter sig ned och funderar på vad de vill så hamnar de oftast mellan stolarna. Man är inte lojal mot föräldrarnas partival. Internet gör också att det är möjligt att hålla reda på vad kandidaters sakfrågor är på ett annat sätt än tidigare.

Colin Powells stöd till Obama är kanske ett bra exempel på denna trend. Han stöder Obama personligen eftersom han inte accepterar, som Demokraterna, att en kvinna kan bli president. Han säger att John McCain är för mycket till höger i det Republikanska partiet när han stöttar den Senator som är mest åt vänster bland Demokraterna. Han borde hamnat till höger i Demokraterna som Republikan. Med andra ord helt utan reson partimässigt/ideologiskt.

Powell stöder Obama för att han vill ha ett generationskifte. Han stöder därmed något av en socialist som förmodligen ses som en möjlighet i Europa att europisera USA medan John McCain och Sarah Palin vädjar om det Amerikanska, det som skapade den Amerikanska Drömmen och som är viktigt för världsfreden--"Country First". Jag är oroad av att Obama och Powell vill rätta sig efter utländska önskemål snarare än att värna om sig själva. De har tagit skada av hackandet på George W. Bush och gett vika.

De oberoende tror att George W Bush är den sämsta presidenten på ett tag men frågan är om de inte kommer att omvärdera detta när de ser att de svåra tiderna för USA fortsätter även för nästa president. Frågan är vilken av kandidaterna de kommer att tro kan föra USA framåt på bästa sätt? John McCain är för nationell säkerhet och Barack Obama socialt progressiv. Båda kandidaternas administrationer, företagspartiet, kommer nog att försöka rätta till ekonomin.

Inga kommentarer: