20081029

Vad bör en ledare av ett Västerländskt land kunna?

Spiegel ONLINE International attakerade Angela Merkel nyligen för att ha förlorat prestige i och med finanskrisen. John McCain anses ha förlorat poäng mot Barack Obama på samma sätt. Sarah Palin ansågs inte ha tillräckligt med erfarenhet när Barack Obama har mindre.

Vad skall en ledare kunna?

Kan man med skam i kroppen fråga sig detta? Borde man inte ha tänkt på detta tidigare? Kanske är det för att en ledare egentligen kommer fram på helt andra parametrar, en karisma, än de rent kunskapsbetonande?

Fredrik Reinfeldt gjorde lumpen som lapplandsjägare och blev civilekonom. Med dagens behov att driva "företaget" Sverige måste detta ju anses som lämpligt. Men varför är inte en utbildning i management på universitetsnivå bättre. Måste en ledare kunna tala effektivt med sina ekonomiska rådgivare? Är en civilekonomutbildning ett minimikrav? I finanskrisens dagar kan man säkert argumentera för ett sådant antagande, men å andra sidan kommer där en ny teori varje dag om vad som orsakade krisen, så en ekonomisk utbildning kanske inte hjälper, egentligen.

Angela Merkel har ju en utbildning i fysik, hon är till och med disputerad. Kan hon tala med sin ekonomiske man Peer Steinbrück, finansministern, som till råga på eländet är från ett konkurrerande parti? Tydligen anser nu inte SPD detta. Naturligtvis! Trots detta är nog Merkel briljant som tagit sig upp i ett mansdominerat gebit som maktsfären. Samma talang som Sarah Palin har.

Ett extremt jobb är att vara USAs president. Hur mycket tid per dag har en person till att filosofera över världsproblemen när vederbörande fattat dagens beslut? Svaret på denna fråga är troligtvis ett argument mot den filosofiske, akademiske, Obama som president och för en mer exekutiv man som John McCain. En person som orkar ta itu med ondskan och inte nöjer sig med att konfrontera den.

Man ser ju nu vad som händer när katten så att säga är borta. Det man kallar en multipolär värld. USA hanterar nog potentiellt ondskan på ett helt annat sätt än vad Sverige behöver göra. Utrikespolitiken är enligt min mening den viktigaste sysslan för en Amerikansk president.

Inga kommentarer: