20081006

There is profit in confusion?

Ja, frågan är vad Putin har i tankarna när RTS indexet faller som en sten på börsen i Moskva. Det rasade ytterligare 14% idag med två handelsstopp. Detta betyder att det är nere mer än 70% från max i maj i år. 1929 föll den amerikanska börsen 80%.

Tydligen har man med sin 25% ökning av försvarsbudgeten och återupptagna militärparader på Röda Torget slagit in på en krigiskhet utan like. För att inte nämna kriget i Georgien. timesonline.co.uk informerar att de flyger strategiska bombplan igen vilket de inte gjort på 14 år.

Kiev anklagas för att ha hjälpt Georgien i kriget och Georgien för att ha orsakat en bilbomb i Sydossetien. Alla konspirerar mot honom! Han bygger en väg till en liten stad Akhalgori, vilken är belägen endast 25km från Tiblisi, inne på Georgiskt territorium?

Enligt John Vinocur på iht.com är John McCain och Barack Obama rörande överens om problemet med ett allt aggressivare Ryssland. Vad som dock blommat ut efter Georgienkrisen är Tysklands välvilja till Ryssland i bjärt kontrast till den fortsatta bedömningen från vilken kandidat som nu blir president.

Det är också intressant att se hur Tyskland är villig att gå själv snarare en tillsammans med övriga EU genom krisen. Sarkozy försökte ju komma fram till en gemensam lösning i helgen på en approach mot kreditproblemkrisen. Den sammantagna bedömningen blir att det är var man för sig själv i krisen.

Idag faller börserna i Europa med c:a sex procent efter att ett krispaket röstats ned, likt förra måndagen i USA.

Inga kommentarer: