20081030

Kan Tyskland modernisera Ryssland?

I en gedigen artikel på Spiegel ONLINE International redogör Judy Dempsey för relationen mellan Tyskland och Ryssland.

Dimitrij Medvedev har ju sagt att han nu ämnar modernisera Ryssland efter att Vladimir Putin har stabiliserat henne. Då är Tyskarna experterna som gärna vill i partnerskap guida denna process enligt Dempsey. Man väntar tydligen bara på att advokaterna skall få klartecken. Är det Obama man väntar på?

Tyskarna förenade Väst och Öst Tyskland till tonerna av en massa euron. Den sista siffran jag sett var €1200 miljarder. Jag tror det fanns c:a 16m innevånare i Öst Tyskland. Ryssland har 145m innevånare. Trots denna satsning hade BNP/capita inte nått upp till den västra nivån. Storleksskillnaden var $27000 mot $17000 för östra Tyskland.

Enligt Dempsey säger Tyskarna att Medvedev nog inte har tänkt på hur svårt denna modernisering kommer att bli. Jag skulle vilja tillägga frågan om de verkligen kommer att överhuvud taget ha råd med att modernisera Ryssland till motsvarande grad som östra Tyskland?

De senaste tongångarna från Tyskland och Frankrike är ju att man vill integrera Ryssland i den Europeiska ekonomin. Vad är det i så fall man vill integrera? Oligarkerna eller resten av Ryssland?

Inga kommentarer: