20081017

Kan innovation bli "unleashed" av myndigheterna?

iht.com har en artikel som heter Candidates' vision differ on unleashing innovation. Det är intressant att fråga sig hur mycket en president skall involvera sig i detta med vetenskaplig och teknologisk innovation.

Sker innovation i Zakarias "society" eller i staten? President Thomas Jefferson, han som skrev ned orden i den Amerikanska Självständighetsdeklarationen, lär ska ha sagt att Science är för viktigt för att vara beroende av "political trickery" och bör ske inom ramen för företagsvärlden. Med andra ord kan staten signifikant påverka Science?

Man brukar ju hävda att långsiktighet bäst handhas av myndigheterna men stämmer detta fortfarande? Den svenska regeringen ökar just nu anslagen för forskning inom t.ex. neurovetenskap. Kan den "öppna" forskningen i myndigheternas regi verkligen bearbeta problemen på ett kompetitivt sätt?

Jag antar att alla nationer som har möjligheten för tillfället försöker vara de som innoverar mest. Men hur blir man dem som innoverar mest? Ralph Waldo Emerson sade 1837 att USA skulle "gather from far every ray of variable genius and invite them to their hospitable halls". Det är just det "Hospitable Halls".

Det är en plats där man kan leva den Amerikanska Drömmen. En plats där de politiska förutsättningarna finns för ett givande liv för akademiskt lagda personer. Sedan kommer nog innovationerna av sig självt.

Men vilken presidentkandidat är då mest lämpad för att skapa de välkomnande miljöerna? Det är den som värnar mest om det Amerikanska, dvs John McCain.

Inga kommentarer: