20081020

Kvinnlig Commander-in-Chief?

Jag är väl lite sent ute för frågan behandlades säkert när Hillary Clinton tävlade mot Obama men den är principiellt intressant.

Colin Powell, den före detta Joint-Chief-of-Staff och Utrikesministern, tycker ju inte att Sarah Palin är redo för presidentskapet. Kanske betyder detta att han som militär är emot kvinnliga överbefälshavare?

Spanien valde ju in sin historiskt första kvinnliga försvarsminister Carme Chacón och jag såg en bild på henne, hon var dessutom gravid, när hon inspekterade sina trupper. Man kan undra vad bassarna tänkte på?

Vad tycker då väljarna om en kvinnlig överbefälhavare i USA? Enligt en MSNBC poll som ställde frågan "With the field of Democratic candidates reduced to two, who would make the best Commander in Chief of the United States Armed Forces?” Hillary Clinton vann denna fråga med 50% mot 35% för sin manlige motståndare.

Frågan är alltså om det finns en skillnad i väljarstöd och militärt stöd? Jag har inte sett någon debatt om detta i Sverige men det skulle ju vara aktuellt om Mona Sahlin blev statsminister. I så fall är det ju redan ett problem i Tyskland. Å andra sidan vann ju Margaret Thatcher Falklandskriget.

Inga kommentarer: