20081014

Varumärket USA behöver återuppfinnas menar Francis Fukuyama

Francis Fukuyama är professor i Internationell Politisk Ekonomi på Johns Hopkins School of Advanced International Studies. Det var han som myntade utrycket att vi hade kommit till Historiens Slut när Sovjetunionen föll. Nu menar han att vi står inför en ny vändpunkt i och med finanskrisen i artikeln The Damage to Brand USA Needs Urgent Repair. Noam Chomskys bild av enpartistaten med företagspartiet och dess varumärke kanske avses?

Fukuyama talar både om en "repair" och en "reinvention". Jag får en känsla av att han verkligen menar en återuppfinning. En del av problemet är USAs skamfilade rykte med avseende på Guantanmo Bay och Abu Ghraib som förstör bilden av att sprida demokratin. Den andra delen av problemet är Reaganomics--den berömda stimulansen från skattesänkningen.

Den förra förutsägelsen räckte inte så värst länge enligt Robert Kagan som med sin bok The Return of History and the End of Dreams menade att den eviga världsvida liberalismen inte skulle infinna sig utan att det i stället har blivit en ny balansering mellan liberalism och auktoritärt styre.

En viktig fråga som Fareed Zakaria tar upp i sin bok The Post-American World är om Kina kommer att förändras när dess medelklass börjar tjäna tillräckligt med pengar. Det dröjer några år innan man får reda på detta men det ser ju inte speciellt lovande ut.

Timingen av finanskrisen kan ju inte vara sämre med tanke på att valet skulle kunna handla om just denna återuppfinning. Nu är det lite sent. Ingen får troligtvis en tillräcklig överblick av situationen för att definiera ett nytt program.

Fukuyama menar att valet kommer att avgöras av den grupp av lågutbildade arbetarklasspersoner som kan rösta antingen rött eller blått beroende på om de vill identifiera sig med kandidaterna eller om de vill vända sig till den kandidat som bäst tillvaratar deras ekonomiska intresse.

Denna grupp personer singlar alltså slant. Vilket parti är då mest lämpat att återuppfinna USA? Är det presidentkandidatens karaktär som är viktig eller är det frågan?

Dagens debatt hos K-G Bergström mellan Mona Sahlin och Fredrik Reinfeldt tog ju upp detta med bidrag eller jobben och så skatterna. Valet 2010 kan kanske komma att handla om vilken ny modell som partierna måste adaptera sig till? Fukuyama menar nämligen att det är brottom.

Inga kommentarer: