20090105

Boltons tre-stats lösning på det Palestinska problemet

John R. Bolton målar upp följande perspektiv för Palestiniernas situation för närvarande:

"War in the Gaza Strip demonstrates yet again that the current governance paradigm for the Palestinian people has failed. Terrorists financed and supplied by Iran control Gaza; the Palestinian Authority is broken, probably irretrievably; and economic development is stalled in Gaza and the West Bank. Palestinians are suffering the consequences of regional power struggles played out through them as surrogates."

Ethan Bronners förslag att Mahmoud Abbas skulle ta över Gazas ledning är enligt Bolton inte möjlig på grund av hans svaga position. Bolton menar alltså att två statslösningen aldrig kommer att fungera.

Bolton menar också att en Palestinska "fiktiva" ekonomin snarare skulle kopplas till reella ekonomier. Han menar att en tre-stats lösning med Gaza till Egypten och Västbanken till Jordanien skulle förbättra långtidsperspektivet. Hälften av Palestinierna bor redan i Jordanien.

Bolton är känd som en hök på Mellan Östern och menar alltså att där inte finns någon ekonomi i Palestina. Ingenting och bygga på. Det Israeliska högerpartiet Likud är inne på samma linje och förordar en ekonomisk fredslösning som skulle betyda att Palestinierna införlivades med den Israeliska staten i en en-stats lösning.

Kanske förutsätter detta att hamas neutraliseras för Egypten skulle inte vilja att den interagerade med sitt ursprung i the Muslim Brotherhood. Problemet med hypotesen är tydligen att både Egypten och Jordanien inte är speciellt hågade spekulanter på områdena i fråga.

Vad som tilltalar mig dock är att Arabländer då kan ta hand om sina bröder Palestinierna. Palestinierna kommer på detta sätt kunna införlivas i ekonomier som mer liknar den de just nu befinner sig i närheten av. Egyptens säkerhetssystem har en större chans att kontrollera resterna av hamas än Abbas, menar Bolton.

Ja, raketerna fortsätter att detonera på Israelisk mark. Först var där Saddam Husseins SCUD missiler, sedan hizbollahs och nu från hamas. När jag började titta närmare på Israels problem tänkte jag osökt på nödvändigheten av en ny exodus för israelerna. Nu har dock Saddam Hussein försvunnit och kanske neutraliseras hamas efter Israels nuvarande offensiv.

Bolton ställer den viktiga frågan: har Palestinierna en chans även om de blir av med hamas som ledare för Gaza?

Inga kommentarer: