20090126

Det Israeliska valet

Det två största partierna Likud och Kadima manövrerar nu på grund av sina skiljaktigheter för en seger i valet den 10:e februari. Tzipi Livni från Kadima, en gång Likudmedlem, är för en tvåstatslösning och menar att en Likud-ledd regering under Binyamin Netanyahu kommer att få problem med Obamas administration. Livni har sagt i TIME Magazine att om Israel skall förbli en judisk demokrati så kommer de att behöva skilja sig från land. Netanyahu tror inte att han får problem med Obama även om han inte är för en tvåstatslösning. Han talar i stället om en viss grad av autonomi för Palestinierna där Israel går in och satsar för att bygga upp deras ekonomi. I en framtid diskuterar man politiska lösningar.

Likud, som leder över Kadima i sonderingarna, vill bilda regering med Yisrael Beiteinu, Arbetarpartiet och Shas, enligt Likud partimedarbetare. Yisrael Beiteinu har talat om att kasta ut Israel-araber och är ultra-nationalistiska. De består till stor del av ryska immigranter. Det troligaste är alltså att Kadima som utrymde Gaza och därmed lade grunden för Hamastan inte kommer att vara med i en regering utan kommer att hamna i opposition. Livni vill om hon vinner bilda regering med Likud och Arbetarpartiet med sig själv som PM i mitten.

Tzipi Livni säger att Netanyahu var en dålig premiärminister förra gången, dvs 1996 till 1999 och vill ha en publik debatt med honom för att visa vad som är huvudfrågorna. Likud kontrar dock med att Netanyahu slog till mot terrorism, som nådde bottennivåer, samt att han som finansminister förbättrade Israels ekonomi.

Samarbetet mellan Likud och Yisrael Beiteinu är dock inte friktionsfritt vilket, eftersom Yisrael Beiteinu är lika stort som Arbetarpartiet, kan komma att hämma bildandet av en polariserad höger-vänsterregering utan Kadima.

På den för fredförhandlingarna känsliga frågan om expansion av bosättningarna på Västbanken sade Netanyahu till Tony Blair, som är "special envoy" till Kvartetten (USA, EU, Ryssland och FN), att man kommer inte att expandera men ej heller förhindra naturlig tillväxt.

Resultatet av valet kommer alltså att påverka fredsprocessen och samarbetet med USA och EU högst betydligt. Båda ledarna ser Iran som ett mäktigt problem.

Just nu är pollresultaten i mandat ungefär: Likud, 31; Kadima, 25; Arbetarpartiet, 15; Yisrael Beiteinu, 14; Shas, 10. En kort presentation av partierna kan ses här.

Inga kommentarer: