20090119

USA: två folk på samma ort?

Är det någon mer än jag som undrar varför Barack Obama åker tåg mellan Filadelfia och Washington DC som Abraham Lincoln gjorde? Han lär visst också svära eden på samma Bibel som Lincoln använde.

Inför det Amerikanska inbördeskriget var det Unionens sammanhållning och inte rasfrågan som var viktigast. Obama vill på något sätt symbolisera sin egen situation med den Lincoln stod inför.

Enligt en artikel på washingtonpost.com av Shankar Vedantam så bor Amerikaner mer och mer bland politiskt likasinnade. En tredjedel av båda Obamas och McCains supportrar sade att de avskydde de andra. Det ryktas också om att uppdelningen är Öst-Västlig snarare and Nord-Sydlig. Valparametrarna visar ju på kusterna mot resten och en rysk KGB personlighet spådde nyligen på wsj.com att USA kommer att splittras i fyra delar, Nord, Syd, Väst och Öst.

Genom att välja Robert Gates och Hillary Clinton ville tydligen Obama försöka motverka denna tendens i polariseringen av de Amerikanska samhället. Nu när vi börjar gå mot ett tvåpartisystem här i Sverige kanske utvecklingen kommer att gå åt samma håll? Sarkozy förändrade nyligen sitt kabinett och tog ombord en f.d. socialist Éric Besson som minister för Immigration och Nationell Identitet, förutom socialisten Bernard Kouchner. Det börjar se ut som om det är tungrott att driva en nation med bara 53% majoritet utan sympatier från oppositionen.

Den vitriol som drabbat George W. Bush är ju ett tecken på denna uppdelning av landet. Det är ena halvan som försöker förgöra den andra. Balansen då konkurrens mellan två partier som sporrar varandra till stordåd föreligger kan om den överträds bli väldigt skadlig. Kanske är houliganismen på sportarenorna av samma slag? Politisk houliganism?

Kanske har dessa tendenser med det minskade förtroendet för myndigheter att göra, politikerföraktet, som också registreras? Skolan verkar mer bråkig. Barn distanseras från sina föräldrar. Normala auktoriteter har inte samma inflytande som förut, vad det nu beror på. Det kanske är något man bör börja diskutera?

Så Obama har ökat på sitt 53%iga förtroende från valdagen till 73% enligt RCP.com. Det blir spännande att se om han kan förbättra detta ytterligare eller om förtroendet börjar falna allt eftersom han nu måste börja fatta beslut och trampa folk på tårna.

Idag är det Martin Luther King Jr Day i USA och i morgon svärs den förste färgade presidenten in. Det verkar med andra ord som om rasproblemet i stort sett försvunnit medan andra problem med uppdelning av populationen tillkommit. På den relativa skalan leder dock nog USA över EU med en hel del vad avser homogenitet.

Inga kommentarer: